Gammalt blir nytt

Fick ärva 2 fåtöljer av min farmor som jag hösten 2010 klädde om på en möbeltapetserarkurs. Jag är 3:e generationen som tar över de gamla men härliga fåtöljerna!

Nyckelord: möbeltapetsering ,

Precis hämtat hem fåtöljerna från farmors hem och först till att viga in dem var min katt!

Nyckelord: katt , husdjur , fåtölj ,

Så här hade fåtöljerna sett ut sen i slutet av 70-talet då mina farföräldrar klädde om båda två. Absolut inget fel på färg eller tyg, men de behövde få lite omvårdnad. Det visade sig senare att spiralerna behövdes sättas på plats efter att ha blivit nersuttna sen slutet av 30-talet.

Nyckelord: 70-tal ,

Här ser man hur det såg ut under tyget och hur mycket arbete jag skulle få lägga ner. Jag tog bort det gamla, slitna och illaluktande stoppningen som praktiskt taget smulades sönder när jag tog i det!

Avklädd! Här ser vi originaltyget, en mörk vinröd plysch. En grej jag gjorde var att spara originaltyg tillsammans med de orangea som jag senare fäste fast i stommen tillsammans med information om vem jag är, vem som haft fåtöljerna från första början och när de blev omklädda!

Baksidan. Måste inflika att ta bort tyget var det värsta, då den tidigare tapetseraren hade satt fast tyget både med spik och häftstift...

Lagt ett lager med bomullsvadd under tyget för att förbättra sittkvalitén, och innan det hade jag fixerat om spiralerna på nytt, vilket behövdes. Tyget sys fast med stark möbeltråd och sitsen börjar se nytt ljus! Jag ville inte "fuska" och använda häftpistol bara för att spara tid så jag använde mig enbart av möbelspik när jag fäste fast tyget.

Det behövdes nålas en hel del för att få tyget på plats.
Jag fick ändra, dra och slita i tyget massor för att det skulle sitta ordentligt. Här har jag bara kvar sidan som jag sen spikade fast med spik (där tapetserarnålarna sitter), det skulle senare döljas av kantbandet.

Fick göra om vissa moment då inte allt blev perfekt första gången... Här fick jag sprätta upp sidan på fåtöljen så att sömmen hamnade kant i kant.

Ett nytt lager med stoppning behövdes, dels för att få bort den gamla doften, men mest för att ryggen skulle bli mjuk och behaglig igen. Jag la ett nytt lager med stoppning på båda fåtöljer, båda på sits och rygg.

Som ni ser här har jag börjat att sätta dit de nya knapparna. Framsidan börjar ta form och snart kan jag börja sätt dit bakstycket.

Framifrån! Att fästa knapparna var kanske inte det lättaste, men efter ett par stycken så hade jag fått kläm på det... Det som ställde till det mer var tapetserarknuten, den tog ett tag att bli vän med!

Det gamla var slitet och hade alldeles för många hål i sig, så jag satte dit nytt även där. Fäste med möbelspik och nu skulle det bara döljas av tyg.

Här klipper jag ut bakstycket och använder det gamla tyget som mall. Viktigt var att ha ordentligt med sömsmån men ändå vara mönsteranpassat.

Här går det undan! Nu nålar jag och ser till så att allt ser snyggt och bra ut, tyget ska oxå vara ordentligt sträckt så nålarna fick jag flytta ett par gånger innan jag blev nöjd.

Sparade gamla detaljer. På denna lilla plåtbit står varifrån fåtöljen är. Här ser man även att ryggen är klar och att spiken inte alltid hamnade på samma våglängd så att säga...

En närmare bild på knapparna som jag fick hjälp av från tapetseraren.

Här börjar fåtöljen bli klar! En nästsista detalj är att sy på kantband. För att vara säker på att kantbandet inte slits av så limmade jag det och sen sydde fast för säkerhets skull.

Efter. I "cirkeln" satt tyg innan med möbelspik, men jag ville framhäva formen mer genom att låta det vara öppet. Så småningom ska jag putsa till träet så att man kan få bort det värsta slitaget.

Så här blev slutresultatet! Och jag är stolt över arbetet jag lade ner på fåtöljerna då jag förhoppningsvis har gett dem ytterligare en generation till.

Båda tillsammans. Sista fåtöljen gjorde jag hemma själv och det tog ett par timmar med massor av svordomar och ömma fingrar.

Beröm eller fråga albumägaren