Att odla egen gurka i lilla trädgården

Gabriella

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 3818 besök

Älskade sommar och blomsterprakt!

Jag bor i radhus i södra Stockholm och har en liten trädgård. Växter och blommor får mitt fulla fokus sommartid, som jag efter bästa förmåga pysslar om för att få en lummig och färgsprakande trädgård. 

Detta år har jag satsat på gurkor och färgprakt. Har aldrig tidigare sått gurka och det var ett lyckoskott som heter duga! Sorten heter Asiegurka/jättegurka och fröna köpte jag på ÖoB för ca en tia. 

2015-04-29 Sådde fröna sent i slutet av mars. Det tog ett par veckor innan de började komma upp. Viktigt är att alltid ha fuktig jord och inte låta jorden torka. Har också följt rådet att aldrig vattna med kallt vatten utan ljummet.  

Vet inte hur jag tänkte men hela åtta plantor blev det. Hade räckt med två... 

Image title

2015-05-30 Köpte ett miniväxthus på Rusta som verkligen har varit toppen. När värmen började bli runt 15 grader tog jag ut plantorna dagligen för att vänja dem med utemiljön.

Image title

2016-06-30 Köpte bygghinkar på Jula som jag borrade hål i runt om med ca 5 cm höjd. Fyllde hinkarna med ekologisk och näringsrik jord till hälften och botten med kogödsel. Band upp linsnöre för varje planta som man succesivt får vira upp plantan kring. Gurkor är tunga vill jag lova. Här har jag sju gurkplantor (grannen fick en) som börjar växa och blomstra. Plasten borttagen helt från växthuset och alla hinkar får inte plats längre så de står vid sidan om. 

Image title

2016-07-04 Så äntligen börjar de första gurkorna att ploppa fram. Vilken glädje och lycka!

Image title

Älskar det lummiga och hur växterna fullkomligt bara tar över. :)

Image title

Och gurkor har det blivit vill jag lova...

Image title

Wow Vilka gurkor och så enormt goda! Går inte att jämföra med köpgurka. Gurkor på 37 cm och omkrets på 27 cm. Haha Galet! Lagat Gazpacho, tzatziki, i sallad och som smörgåspålägg.

Image title

Och givit bort i present till kompisar. =D =D =D

Image title

Rekommenderar starkt att så egen gurka i hink. Jag kommer göra det framöver också. De behöver mycket kärlek dvs. vatten dagligen, näring en gång i veckan och hjälp med virning upp för stödtråden men det är så värt det!  

Image title

Har du några frågor framöver är det bara att fråga på. :)

Gurkhälsningar från Gabriella

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg