Barntavlor till barnrum. Medlemsintervju med Sofia Brolin

StyleRoom

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 4487 besök
Jag ha intervjuat en av våra medlemmar, Sofia Brolin, som illustrerar barntavlor.
Känner du någon som du tycker vi ska intervjua? Maila johan(at)styleroom.seVarför illustrerar du just barntavlor?
Jag har alltid tyckt om att rita och av någon anledning alltid varit fascinerad av barnböcker och barnmotiv. Jag har många vänner som fått barn och har gjort några tavlor till dem men så i somras fick jag för mig att ta mitt intresse till en helt ny nivå och byggde därför en webbshop där jag kunde sälja mina motiv och det visade sig att det fanns stort intresse från hela Sverige, vilket har varit jättekul. I framtiden har jag planer på att illustrera annat än barnmotiv också, konsten är bara att få tiden att räcka till.

Vad gör en barntavla till en bra tavla?
Glada färger och former tillsammans med humor och glädje och kanske söta figurer. Gärna med något pedagogiskt inslag som gör tavlan ”nyttig” och inte bara som ett fint inslag i barnrummet.
Många av de illustrationer jag gör är dessutom helt unika på så vis att de består av barnets namn, födelsedag, längd och vikt samt beskrivande egenskaper av barnet. De är väldigt populära.

Hur tar en illustration form? Hur börjar man, och var börjar man?
Jag börjar med en tanke om kanske färg jag gillar eller en speciell figur eller ibland ett citat och sedan spinner jag bara vidare. Till slut har det blivit en tavla. Vissa illustrationer gör jag hela på en och samma gång, men det är alltid bra om den får ”ligga till” sig några dagar och att man gör justeringar efter det.

Vad ska man tänka på om man ska köpa en tavla till barnrummet?
Det allra viktigaste är att den ska inspirera och göra betraktaren glad. Sedan är det ju ett plus om den matchar resten av rummet i färg och stil.

Mer och mer sker på datorn när det gäller konst. Är det inte lite tråkigt att inte arbeta på mer traditionellt vis? Vilka för- och nackdelar är det med respektive?
Ja, så är det ju. Datorn har ju medfört helt nya möjligheter och en helt ny typ av konst. Att arbeta på traditionellt vis är också roligt, men något helt annat. Fördelarna med att jobba digitalt är ju att du kan ångra om du drar ett streck som inte blir bra. Målar man på traditionellt vis är det inte alltid lika enkelt att täcka över sina misstag. Jag tycker att det är väldigt kul att måla med färg och pensel också och det kan jag tänka mig att göra mer av i framtiden. Det finns så mycket jag vill göra.

Tips för den som vill börja illustrera? Vilka program behövs?
Jag jobbar i kombination av Adobe Illustrator och InDesign CS5, det finns säkert billigare eller gratis program man kan rita i, men de känner jag inte till. Det som jag däremot tycker underlättar mycket är att rita med ritplatta och digital penna. För mig är att illustrera med en mus är ungefär detsamma som att rita med en bakpotatis i handen, precisionen är inte direkt fantastisk. Så en digital ritplatta kan jag verkligen rekommendera.

Heltidsjobb eller fritidsyssla?
Jag jobbar med detta som en del av mitt jobb, övrig tid är jag frilansande formgivare och illustratör. Det är fantastiskt kul och ett privilegium att få jobba med sådant man tycker är roligt.

Vad hittar du inspirationen?
Inspirationen kan jag hitta i vad som helst. Det kan räcka att jag ser en fin färg eller en form så blir jag inspirerad.

Största utmaningen som illustratör?
Att alltid vara kreativ på beställning, är nog det svåraste. Vissa dagar så är man helt enkelt inte kreativ utan vill helst bara stå vid löpande bandet. Men de dagar som kreativiteten flödar är det fantastiskt kul och man önskar att dygnet hade fler timmar.Kuriosa:
Namn Sofia Brolin
Bor: Tillsammans med min man och tre katter i ett hus ute på landet i Mjölsered, utanför Alingsås.
Utbildning: Medie- och kommunikationsvetenskap och pedagogik.
Intressen: Pyssla, baka, renovera möbler, auktioner och loppisar.

Är det du som står för lösningarna i hemmet eller någon annan?
Både jag och min man är väldigt intresserade av renovering och inredning och vi har numera lyckats ena oss om hur det ska se ut hemma. Men i början var det många livliga diskussioner och tuffa förhandlingar. Många gånger ritar jag en skiss på något som jag tycker vi borde ha här hemma, det kan vara en möbel eller annan lösning och så bygger han det. Vi gillar att göra helt egna lösningar. Jag springer också runt på mycket lokala auktioner och loppisar för att hitta de rätta objekten att förgylla och göra vårt hem unikt med. En härlig kombination mellan gammalt, nytt och modifierat är det vi gillar bäst.

Någon dold talang utöver illustrera?
Jag vet inte, men tror nog att jag är rätt så kreativ på många områden. Jag gillar att skapa egna grejer, och då inte bara genom illustrationer utan det kan vara i vilket material som helst. Jag älskar att baka och ofta gör jag det utan recept, jag gillar att experimentera - på både gott och ont. Ibland när resultatet blir jättegott kan jag aldrig göra om det eftersom jag hällt i ”lite av varje”. Blir det dåligt – ja, då är det ju bra att jag aldrig kan göra om det igen.Psst! Är du duktig på att skriva och tror du kan inspirera StyleRooms medlemmar? Då kan du bli gästskribent!
Maila till johan(at)styleroom.se

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg