DIY - Gjuta bordsskiva i betong

DesignConcept

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 29957 besök

Ett material som jag är väldigt förtjust i är betong. Jag gillar främst den råa och industriella känslan som betongen ger och det gör sig allra bäst i kombination med trä, gröna växter och mjukaste fårskinn.


I somras fick jag en idé om att gjuta en bordsskiva till vårt matbord och några veckor senare var vi igång med projektet. Ett projekt som skulle visa sig behöva två försök innan resultatet blev som vi hade tänkt oss. 


På första försöket valde vi att gjuta bordsskivan på plats i vår lägenhet för att slippa transporten av den och att bära den uppför tre trappor, i ett smalt trapphus utan hiss. Smart tyckte vi då, men så här efteråt med facit i hand var det en ganska dålig idé.

Image title

Här är vi klara med första gjutningen och pustar ut efter ett riktigt slitgöra.

Image title

Skivan har här hunnit torka ett tag och vi har tagit bort brädorna ovanpå som fungerade som upphängning till armeringsnätet. De första dagarna "vattnade" vi betongen vid flera tillfällen eftersom det var väldigt varmt.

Image title

Resultatet blev inte alls som vi hade tänkt oss. Som ni ser har skivan väldigt mycket hål och luftbubblor vilket inte är så praktiskt när man ska använda det som matbord. Vi funderade i några veckor på hur vi skulle göra men tillslut bestämde vi oss för att göra ett andra och sista försök, och gjuta en nya skiva. 


När skiva nummer två skulle gjutas valde vi att göra annorlunda på vissa moment

* Vi stod utomhus och hade bättre (svalare) väderförhållanden

* Vi blandade betongen med betydligt mer vatten, dvs i en mer lättflytande konsistens. På första skivan följde vi noggrant anvisningar och rekommendationer både på förpackningen och på internet över hur betongen skulle blandas. Men i efterhand har vi förstått att den ändå blev för tjock i konsistensen och att det bara är en fördel om den är riktigt lös och lättflytande. Alltså ha mer vatten än vad som står rekommenderat på förpackningen.

* Vi var fler personer som hjälptes åt.  Det krävdes verkligen för det är ett tungt jobb som kräver sina moment.

* Vi jobbade ännu mer med att skaka och vibrera betongen/formen. Bland annat genom att skaka försiktigt på hela bordet, men också med att banka med plasthammare på kanter och undertill.

Image title

Allt är på plats och nu är det bara att vänta på att skiva nummer två ska härda (torka).

Image title

Tittar man noga och jämför den här bilden med bild nummer 2 (från när vi stod inomhus och gjöt första skivan) så ser man ganska tydligt att betongen är betydligt mer lös på andra försöket. Den är liksom mer slät och spegelblank på ytan.

Image title

Image title

Så här blev resultatet på skiva nummer 2. Vi är otroligt nöjda och den här gången blev skivan precis som vi hade tänkt oss. Nu återstår bara att behandla skivan så att den ska få ett bra skydd mot smuts och fläckar. Har ni några tips så tar jag tacksamt emot dem:)


/Linda


Image title


Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg