Gör din egen tipi

elinwallin

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 2392 besök

En av dom charmigaste barnsakerna just nu är väl ändå tipin som syns överallt. Jag gjorde min egen för under 100-lappen och här nedan kommer en beskrivning av hur jag gått tillväga.


Det här behöver du:

Pinnar/rundstav

Snöre (grövre tex hampasnöre)

Sax

Tyg

Såg

(eventuellt häftapparat)

Image title

1. Jag plockade fem långa och fem kortare pinnar i skogen, det går såklart lika bra att köpa rundstavar på byggvaruhuset också, men jag gillar att formen blir lite osymetrisk med pinnar. 

2. Nu kan det vara bra att vara två, men det går att fixa själv också. Ställ i ordning pinnarna så att tältet får en bra form (förmodligen behöver någon pinne sågas till lite också), och vira runt tråd upptill tills det känns stabilt..

3. Knyt sedan fast en kortare pinne mellan varje lång pinne nedtill med undantag för öppningen. Jag tog lite smalare pinnar där, men så här i efterhand så hade det varit bättre med grövre pinnar där eftersom barnen gärna ställer sig på dom och dom går av. Där öppningen är knyter du fast en pinne lite högre upp, efter hur hög du vill att öppningen ska vara. (Se bild ovan)

4. Sen är det bara att riva tygremsor (fållar gör du om du vill, men inget som är nödvändigt), mina är ca 10-15 cm breda, men det funkar med både smalare och bredare också.

5. Övre delen, fram tills uppningen har jag knytit ihop flera remsor till en lång och lindat runt. Jag har börjat uppifrån och knutit fast remsan med en knut och sedan virat ett varv runt dom två främre pinnarna och den i mitten bak, detta för att tyget inte skulle åka upp (man kan se på den högra sidan av tältet på bilden nedan att tyget liksom kommer uppifrån, det för att det är virat runt). Knuten från skarvarna har jag bara gömt på insidan av tältet. 

6. När den övre delen var klar så knöt jag fast remsorna en och en. Knyt då fast mitten på remsan i mittenpinnen bak och ändrana i pinnarna längst fram vid öppningen, vrid sedan knuten innåt tältet så att tygremsan blir spänd och knuten vid öppningen dold. Om dina tygremsor inte är tillräckligt långa så kan du knyta fast två från mittenpinnen bak och sedan dra framåt åt varsit håll.

7. Mitt tält är färdigt nu, men eftersom det bara är knutet så är det ganska ohållbart när barnen leker i det, så därför skulle jag rekomender att häfta fast tyget när du är nöjd med hur tyget sitter.

Image title

Hoppas att beskrivningen går att förstå och om något är oklart så är det bara att fråga!


Lycka till och trevlig helg!


Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg