Helgläsning: Gör din väggmålning! StyleRooms medlemmar visar hur.

StyleRoom

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 12947 besök
En väggmålning är definitivt något personligt och unikt. Men det krävs en hel del tid och tålamod för att få det riktigt snyggt.Hur går man tillväga och vad krävs? Vi kommer försöka besvara de frågorna nedan. Jag (Johan) pratade med StyleRoom-medlemmen Neppy och bad henne att hjälpa oss:

Jag tycker en riktig väggmålning ska vara konst i sig, så som graffiti och gatukonst, men en väggmålning kan också vara ett roligare alternativ för en fondvägg och sätter inga gränser för fantasin, det är du själv som bestämmer. Det finns inga begränsningar och man kan binda ihop rum och inredning på ett helt annat sätt en vad man kan göra med till exempel en tapet.

Tillvägagångssätt,utförande, material och tips
1) Jag börjar med att skissa på ett papper vad jag vill ha på väggen, är det något mer grafiskt som min vardagsrumsvägg kan jag göra en skiss i datorn med rätt kurvor och vinklar. Jag har ingen tillgång till overhead men är ganska stadig på att "överföra" motiv för hand, annars är just overhead ett jättebra alternativ.

2) Bestäm motiv och färger. Fundera över hur du vill att målningen ska fungera i rummet, som en fondvägg, som konst för sig och så vidare. Det kan även vara en fördel att tänka ut hur man vill möblera rummet och med vilka slags möbler, det underlättar också för valet av färg. Det kan vara bra att tänka på hur ljuset faller i rummet (flera fönster? speciella ljuskällor?) när du ska välja glans på färgen.

3) Välj färg och målarmaterial av hög kvalité, väggfärg från tex alcro eller nordsjö. Billig färg kräver oftast två strykningar mer än kvalitetsfärg vilket kan vara väldigt pilligt när man målar för hand. En bra pensel/roller gör underverk och det blir roligare att måla, i slutändan tjänar du in de extra kronorna. Välj penslar efter motiv, har motivet många små detaljer kan du behöva upp till fem olika penselstorlekar. Jag köper de minsta penslarna i konstnärshandeln (tex Kreatima i Stockholm eller Panduro hobby).

Jag börjar med att grundmåla väggen om det behövs. Om jag ska ha en bakgrundsfärg (som målningen med blomsterkvinnan) så rollar jag väggen i den färgen. Sen skissar jag upp mitt motiv med blyerts direkt på väggen (här kan den mindre konstnärliga använda sig av overhead). Jag skissar tills jag är nöjd, ändrar kanske på vägen eller målar något på fri hand.

Börja måla med de ljusa färgerna först, eftersom det blir lättare att måla över om det blir fel. Försök måla alla pensel/rollerdrag åt samma håll, det kan bli stora skillnader i färgen beroende på hur ljuset faller i rummet.

4) Jag målar oftast för hand med pensel, men är man ostadig är maskeringstejp ett bra alternativ, här gäller också kvalitetsreglen, dyrare tejp (blå tejp) är oftast bättre och det blir mindre rinn bakom kanterna samt att du undviker klisterrester på väggarna.
När du målar med maskeringstejp så måla med bakgrundfärgen först (om du ska måla en svart kub på en vit vägg så måla först vitt längs maskeringstejpen, låter torka nån minut och sen målar du med den svarta färgen över) detta förhindrar att den svarta färgen rinner under tejpen och ger fult kladd. Det finns även "böjbar" markeringstejp om du vill tejpa till exempel en cirkelform!

Är det kostsamt och vad är det som kostar?
Färgen och materialet är relativt dyrt. Materialet kan du använda om och om igen och är en investering - du tjänar på den dyra penseln i längden. Det brukar ändock sluta billigare än vad en fondtapet och tapetsering skulle gå på.

Vilken typ av väggmålning skulle du inte göra.
Jag får oftast förfrågningar av vänner och bekanta att måla hemma hos dem, och jag har tackat nej vid tillfällen då det handlar om att rakt av kopiera tapeter/konst (då kan man lika gärna köpa tapeten/tavlan). Jag skulle heller aldrig försöka mig på att måla i en stil jag inte hanterar (tex manga). Även konstnärer har sina begränsningar!

Någon speciell väggmålning som du gillar?
Jag gillar det mesta jag ser ute på gatorna, nu när jag var ute och reste i Sydamerika så fastnade jag för en vacker graffitimålning i Rio de Janeiro (se nedan*) som jag tycker skildrar en intressant konstrast: Den hårda olagliga motarbetade graffitin mot det mjuka minnesporträttet av en saknad och avliden familjemedlem. Det är känslorna som konsten väcker som är det viktiga, inte motivet.


Bild lånad av Neppy

Varifrån får du inspirationen?
Jag inspireras dels av rummet, men också mycket av annan konst. Någon detalj i ett tyg eller tavla som får en helt annan kontrast när den lyfts fram i en väggmålning.


Mer inspiration från StyleRooms användare


Elinas coola väggmålning från Sin City som pryder garaget. Var killes dröm (iaf min:)


Roomservice.blogg.se väggmålning med asiatiskt tema är väldigt vacker och annorlunda.


Hannas väggmålning är enkel och stilren.


mariaarvidssons väggmålning visar att snyggt nödvändigtvis inte behöver vara avancerat. En penna med en snöre borde räcka för att skapa cirkeln.


Marmelads väggmålning kan bara sammanfattas med ett ord: Klassiker!


Pysselnenins väggmålning föreställande sin idol, Alanis Morrisette, är inte heller helt fel.


KajsaKrutkorks retromålning.


Ludwig09 har kommit på idén att måla nära och kära på väggen.

Fler härliga väggmålningar på StyleRoom:

Kolla även in...

Tema mat? Den väggmålningen blir du nog ensam om i Sverige iallafall:)


Grafittiinspirerad väggmålning.


Enorm målning. Aningen överambitiöst för gemene man.


Manga väggmålning


Väggmålning i vardagsrummet


Enorm väggmålning på hotell


Enkelt är snyggt


Stor målning från Matthew Curry


Miss Led målar Alice i Underlandet


Mer väggmålningar av Miss Led


Målning ovanför öppna spisen


Från Miss Ledshemsida


Svartvit väggmålning


Avancerat


Djurtema


Manga igen

Nästa gång jag skriver om väggmålningar ska vi gå över till en annorlunda stil än Neppys; det blir film- och utomhusmålningar.
Då kommer jag prata med Coroners på StyleRoom som är fantastiskt duktig att måla vägg.Av: Johan Arvidson / StyleRoom
Har du tips och råd på väggmålningar (artikeln kan utökas i efterhand) eller önskar ett speciellt ämne vi ska skriva om på StyleRoom? Maila oss då på info(at)styleroom.se.

Psst! Är du duktig på att skriva och tror du kan inspirera StyleRooms medlemmar? Då kan du bli gästskribent!
Maila till johan(at)styleroom.se

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg