Hur jag tänker färger

Friher

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 811 besök

Det finns väl förmodligen många anledningar till varför så många har ett färglöst hem. Personlig smak är väl en, sen tror jag att många är rädda för färger då det är många som inte riktigt vet hur man ska använda dem. 

Jag har ofta fått höra när jag har berättat att jag gärna omger mig med mycket färg att "det blir ett så rörigt intryck, jag skulle bli galen", men jag tror att bara man vet vilka färger som passar och hur man använder dem så kan man undvika den känslan. 

Nu kanske ni tycker att mitt hem ser rörigt ut och det inte alls faller er i smaken, och det är okej för mig, men jag har sett skräckexempel då man blandar färger som verkligen inte går ihop, och då kan jag hålla med om att det blir rörigt. Nu talar jag inte om olika färger som det hemska myten att rött och rosa inte går ihop (med rätt röd och rosa är det en vinnande kombo!)

När jag inreder försöker jag tänka värme/kyla smutsigt/klart (mängd svärta i färgen)

Image titleI fågel/arbetsrummet har jag klara och varma färger huvudsakligen, mycket rött och orange. Grönt och blått får kika in i form av detaljer som kontrast. (tänk när man har ett vitt hem och använder sig av en kontrastfärg, samma koncept)


Image title

I hallen använder jag mig av kalla och djupa färger (tapeten, fåtöljen, mattan t.ex.), de klara färgerna(ljusen, krokarna (se album)) får hoppa in som detaljer med samma kontrasttänk som i fågel/arbetsrummet.Image title

I köket använder jag mig mest av klara starka färger, mestadels kalla toner, men med inslag av varma sådana. Då de flesta färger har samma styrka och klarhet fungerar det att blanda varma och kalla toner i större skala. 


Det är så jag tänker i alla fall, sen om det är ett korrekt sätt på papper det vet jag inte, men jag tycker att tankesättet fungerar för att kunna kombinera flera olika färger på samma plats.


Hur tänker ni med färger? Skulle ni våga ha många färger eller nöjer ni er med kontrastfärger? Varför i så fall? Jag är allmänt nyfiken hur folk tänker kring färg och form så inget svar är fel :) 


Ha det så länge! 

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg