Så byggdes tonårsrummet om!

StyleRoom

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 5360 besök

Jag intervjuade medlemmen Torrakakor för att se hur hon hade gjort om sin dotters tonårsrum. Här har ni svaren:

Vad fick er att göra om rummet?

Mina barn hade länge pratat om att de ville byta rum med varandra. Sonen hade det större rummet, vilket han inte nyttjade till fullo. Hans äldre syster såg däremot potentialen till att nu få det större rummet som är 15 kvadratmeter. Då vi reser mycket och älskar att bo på hotell ville hon att hennes rum skulle få känslan av hotell, fast hemma! Hon ville ha en varm, ombonad och lite ”lyxig” känsla i rummet. Färger och möbler har vi tillsammans letat fram på nätet och i butiker/second hand-affärer där vi bor.

Min dotter, jag och min man har gjort allt själva, både rivning och renovering.

Vi bestämde att ”blåsa ut” hela rummet. Väggar, tak och golv skulle få ett nytt ytskikt. Dessutom tog vi bort alla inbyggda garderober, då de var från 1972 och hyllplan och annat inte gick att rädda. Istället satte vi upp en träskiva på den vägg där garderoberna stått för att kunna sätta upp ett hyllsystem (IKEA) för maximal förvaring. Detta göms bakom ett tygdraperi.

Väggarna målades i en grå/beige ton och en vägg tapetserades med en blommig tapet från Rusta som min dotter hittade för 169 kr/rulle. Färg och tapet kostade ca 600 kr tillsammans.

Golvet är köpt på Hornbach och kostade totalt 700 kr.

Hur gick ni tillväga?

Hon behövde ha ett ”skrivbord” att göra läxor vid och det var svårt att hitta något som passade in i möbleringen. Dottern var väldigt bestämd över att hon ville att sängen skulle vara rummets stora möbel och att den skulle stå i mitten av rummet. Det medförde att vi inte fick plats med så mycket andra möbler. Det slutade då med att vi gick upp på vinden och letade efter material att själva bygga ihop ett skrivbord. Våra gamla köksbänkar i ek fick bli skrivbord/sidobord. För att få plats med böcker och pennor köpte vi 2 byråer RAST från IKEA som ställdes under. Inspirationen till detta skrivbord fick jag av IKEAS MALM avlastningsbänk. Dock var denna bänk för kort och låg för vårt rum. Vårt skrivbord blev 250 cm långt och 75 cm högt. Allt målades svart. Total kostnad 400 kr.

Sänggaveln är köpt på furniturebox.se. Den är 120x120cm och kostade 1995 kr. Sängskåpen köpta jag av en kär vän som haft dem stående i sitt förråd sedan 90-talet. De är klassiska furuskåp som vi målat om och köpt nya knoppar till. Kostnad ca 300 kr.

Sängkappan och överkast är fyndat på ellos.se. Total kostnad ca 350 kr. Kuddöverdrag är delvis hemmasydda eller köpta på Jysk för 10 kr/st.

Gardinerna hade jag liggandes hemma, då de suttit i andra rum innan. Köpta på Jysk för 100 kr.

Taklampan kommer från Åhlens, 599 kr. Sänglamporna är fyndade på chilli, 300 kr för båda.

Mattan kommer från IKEA, 299 kr

Vad blev prislappen?

Kostnad för rummet: ca 5000 kr (hyllsystem ej inräknat)

Bästa tipset för att göra ett tonårsrum?

Jag upplever att det är viktigt att tonåringen får påverka känslan, färger och funktion i rummet. Det är också bra att prata om hur mycket det får kosta totalt, annars kan det bli dyrt! Jag tror att det är bra att ha en plan innan man sätter igång. Jag och min dotter ritade upp olika förslag och letade upp inspirationsbilder på nätet. På så sätt fick både hon och jag en känsla av hur slutresultatet skulle bli. Vi letade efter gamla saker att måla om för att hålla priset nere, samt använda saker vi redan hade.

Se hela albumet här!

Image title

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg