Vilka Elbolag går det att hitta i olika städer

Amilebills

Skrivet av SE

Publicerat för sen
Som boendes i en storstad kan du säkert ha tänkt på vilka elbolag som går att få i just din stad. Saken är som sådan att det är få elbolag som inte kan leverera el över hela Sverige. Detta är då det inte är nödvändigt att de producerar elen för att de ska få sälja elen. Så ett bolag som heter Dogood El och som bara säljer el och ligger i Skåne kan sälja el till dig som boendes i Sundsvall utan problem. Häng med här så ska vi förklara närmare hur det kan gå till


Elproducent och elleverantör


Det är skillnad på att leverera el till din fastighet och att faktiskt producera elen. I Sverige finns nästan 150 elhandelsbolag numera och dessa säljer i de flesta fall elen. Det betyder inte att de producerat den. Som exempel kan vi ta Vattenfall som är en av Sveriges största elproducenter, de säljer el till elbörsen Nord Pool som de sedan köper tillbaka från samma elbörs. Detta betyder alltså att de inte producerar el som de rakt av direkt säljer till konsumenten. Likväl har det innebörden att de får köpa sin el till ett spotpris med pris i öre/kWh som de sedan efter diverse påslag och rabatter erbjuder till kunden som ett totalpris på el. 


Elbolag Stockholm


I Stockholm finns det elbolag som har sitt säte här likt Lumo Energi, Vattenfall, Fortum, Tibber och Greenely. Av dessa elbolag i Stockholm så är det bara Vattenfall och Fortum som producerar egen el. Lumo Energi har elproduktion i Finland där de kommer ifrån. Medan Tibber och Greenely erbjuder någon form av förmedling där du som kund köper el till inköpspris i deras app. De är dock inte aktiva i själva produktionen själva. Billigast el i Stockholm har dock för närvarande Cheap Energy vilket ju är spännande då de är lokaliserade i Skåne. De har även elbolag som heter Stockholm Elbolag och Svealand Energi som har kontor i Stockholm men tillhör samma skånska firma. 


Elbolag Göteborg


Ser vi till Sveriges näst största stad Göteborg finns det också en mängd elbolag. Att framhäva kring elbolag i Göteborg är de lokala aktörerna Mölndal Energi, Göteborg Energi och Göta Energi. Av dessa är det två förstnämnda som faktiskt producerar el i området medan Göta Energi är mer av ett försäljningsbolag som dock befinner sig under samma paraply som Fortum. Så vill man stödja lokal elproduktion är det Göteborg Energi och Mölndal Energi man ska välja men om man tycker med att det räcker med att stödja lokalt så räcker det ju med Göta Energi som ju är registrerat där och bidrar till ekonomin i staden. 


Elbolag Malmö


Det produceras ju inte så mycket el i Malmö samt skåne som i övriga Sverige så därmed är det inte förvånansvärt att det är mest sådana som säljer el till dig via elhandel som finns där. Ett bra exempel att lyfta fram är Dogood El som gör ett bra jobb med att erbjuda elpriser till billigt pris utan kampanjer. Det gör det lätt för dig som har ditt elavtal att planera så du har ett genomgående lågt elpris, istället för att det eventuellt höjs efter en kampanj. 

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg