Om att plastbanta

DesignConcept

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 2289 besök

För några inlägg sedan nämnde jag lite kort om att plastbanta. Ett begrepp som blivit något många pratar om idag. Och det är minst sagt ett intressant ämne tycker jag. Det är riktigt skrämmande hur ett material som används så frekvent i vår vardag kan ha en så stor negativ påverkan för oss människor. Och jag är glad att jag har fått upp ögonen för frågan och försöker påverka min egen förbrukning. Läs mer om hur plasten påverkar oss här.  


Själv försöker jag i största möjliga mån undvika materialet plast i mitt hem. Och det är något jag eftersträvat i flera år. Vi har successivt rensat ut bland våra plastprylar. Och främst är det köket som har fått sig en omgång. Av någon anledning hittar vi ju väldigt mycket plast just i köket. Skärbrädor, köksredskap, matlådor, skålar, bunkar, hushållsmaskiner osv osv. Och för att inte tala om all mat vi bär hem från mataffären i diverse olika plastförpackningar. Det är ju i princip omöjligt att helt bli av med plastkonsumtionen men jag tror ändå att vi kan minska vår förbrukning avsevärt.

Image title

Gemensamt för alla plaster är att de släpper ifrån sig mest ämnen när de värms upp. Så när plasten värms upp när vi till exempel lagar mat släpper den ifrån sig farliga kemikalier som vi sedan får i oss när vi äter maten. Så kombinationen plast, värme och mat är med andra ord en väldigt dålig kombination. För mig har det därför varit viktigast att plastbanta köket i första hand. Det första vi bytte ut var våra plastskärbrädor, plaststekspadar och andra köksredskap i plast. Med andra ord sådant som ofta eller alltid kommer i direktkontakt med varm mat. Allt eftersom byter vi även ut skålar, bunkar, durkslag, hushållsmaskiner osv. Och istället för plast väljer vi material som glas, trä och metall.  


Nu bör man ju inte vända upp och ner på hela sitt hem och slänga allt vad plast heter bara för att man bestämmer sig för att plastbanta. För att slänga fullt fungerande plastprodukter på tippen känns ju ganska onödigt?! Och så miljövänligt blir det inte heller när de fungerande plastprodukter går upp i rök och smutsar ner luften ännu mer, för att sedan snabbt ersättas med en ny pryl. Nej, den här processen får nog lov att ta sin tid. Men att alltid ha det i bakhuvudet, undvika att köpa nya plastföremål och successivt rensa ut plasten är steg i rätt riktning. 


Hur tänker ni kring det här ämnet? Dela gärna med er om tankar och funderingar:)


Image title

Image title


Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg