Stig Lindberg, Torn och paradisträd (Livets träd)

Hencopenko

Skrivet av SE

Publicerat för sen
Hej!

Idag tänkte jag skriva lite om Stig Lindbergs väggbonad "Torn och paradisträd", eller "Livets träd" som den även benämns ibland.

Först själva mönstret.

Det är ett något surrealistiskt mönster som innefattar allt mellan himmel och jord bokstavligt talat, ett torn med den så typiska (för stig lindberg) fisken längst upp i toppen, däremellan en stolt tupp, sedan trädet med roligt illustrerade fåglar, människor och annat i, och sedan ytterligare en kvinna i en fantasifull beklädnad bortom trädet. Tydligen skall människorna illustrera en gyklargrupp men vad resten innebär får fantasin själv bestämma.

Den formgavs 1954 för NK:s textilkammare och den finns i flera olika färgsättningar, ca 6-7 olika om man skall tro experterna. Den finns även tryckt på både bomull och sammet. Måttet är på imponerande 2,2 x 1,3 meter.

De brukar finnas ute till försäljning från allt mellan 7-5000 kr på antikmässor, tradera, blocket, vilka är exempel på vart jag har sett den nu i efterhand.

Men min första kontakt med den var på en liten loppis undangömd i en källare, vi gjorde en liten söndagsutflykt till ett ställe vi aldrig varit på tidigare trots att det ligger så nära, och där fanns den :) Jag blev så förtjust vid första anblicken att jag bara var tvungen att ha den! Men jag kunde inte vara säker på att den skulle finnas kvar eftersom att jag fick vänta 2 (fattiga) månader innan jag kunde slå till. Men det gjorde den!
Priset jag fick betala var i alla fall några tusenlappar mindre än man brukar se den för som billigast, och att den var i nästan helt perfekt skick gjorde ju inte saken sämre.

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg