Byggnadsvård i Hälsingland

Knaada

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 2210 besök

Som liten avskydde jag och mina vänner dom handmålade väggarna med konstiga fåglar, pelare, vindruvor och fantasislott. För att inte tala om dom gräsliga stormönstrade handtryckta tapeterna som absolut aldrig fick hänga upp en Lili & Susie-affisch på. Inte ens med häftmassa.


Image title


Idag tänker vi annorlunda.


I juli 2012 blev några av Hälsingegårdarna inskrivna på UNESCOs världsarvslista.

Vad betyder det för oss hälsingar som bor runt och i dessa gårdar?


Jag ser stolthet och ett växande intresse för byggnadsvård, den yngre generationen tar över gårdarna och mixar dagens bekvämligheter med noggrann och hänsynsfull renovering. Det gör mig glad!


Image title


Det gör mig också glad att bli kontaktad som grafisk formgivare och tillfrågad om att bygga en hemsida till den här gården som heter Lassas. Inte en av världsarvsgårdarna, men kanske den viktigaste för dom alla tillsammans med sin  kunskap om byggnadsvård.


Image title


Här har en gång i tiden drivits ett stort och levande jordbruk. Här har förmodligen funnits ardennerhästar och tjänstefolk. Bagarstugor och slipbodar, massor av ungar och pannkakor till frukost.


Lassas är en gård precis lik den jag själv växte upp på. Men här har ladugården blivit till verkstad för deras duktiga hantverkare specialiserade på byggnadsvård.


Image title


Här byggs det byggnadsvårdsbutik av vad jag tror en gång var hönshuset. Tapeterna är en nyproduktion av originaltapeten som fortfarande finns att se i det röda huset. Golvet är ett sagolikt hantverk och en absolut dröm.


Färgkombinationerna funkar på ett knasigt vis. Kanske för att vi vet att det har varit så i över 100 år.


Image title


Dom här vita hyllorna kommer att fyllas med gammalt och nytt. Såsom porslinsknoppar, bakelitknappar och linoljefärger.


Image title


På Lassas Byggnadsvård kommer man att kunna beställa handtryckta tapeter och få hjälp med färgval, tips om materialval och inspiration för att renovera sitt hem på rätt sätt. Ett centrum för alla oss som vill hjälpa till att bevara den här skatten, våra träslott.


Image title


Själv bor jag i en liten villa från 20-talet. I och för sig fin den också, men att den inte är ett täslott hindrar inte mig från att vilja ha vackra textilkablar, emaljskyltar och gamla beslag.


Dessutom vet jag precis hur man kan göra söta ljusstakar av sådana här porslinshållare!


Image title


Byggandsvård känns trendigt och helt rätt! Det ligger i tiden att vårda och återanvända, och stoltheten för oss hemmapysslare skiner liksom starkare när klarar att kombinera dessa element med dagens moderna behov.


Image title


Jag känner mig stolt över den medvetenheten och stoltheten som växer i Hälsingland nu.


Jag känner mig stolt över att få bygga en hemsida som kanske kan bli en bro mellan nutid och dåtid, och att få presentera byggnadsvård på toppnivå i Hälsingland.


Okej, det blir ingen häftmassa och Lili & Susie-posters nu heller. Men nog friden kan man väl få sätta en krok i taket, hänga ner en tavla och använda, andas och leva i dessa rum, eller?


Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg