Renovering a´la MaLinus

Mala

Skrivet av SE

Publicerat för sen
Det hela började med en idé om en råspontvägg i vår gillestuga, som jag dessutom ville göra om till ett sovrum. Men efter ett par intensiva diskussioner insåg vi att det var bättre att börja renovera vårt kök.

Men för att kunna börja med köket var vi tvungna att börja i gillestugan. Renovering light i gillestugan bestod av målning av väggar och tak. Sen kunde vi flytta ner vårt tv-rum dit och tyvärr inte sovrummet som jag ville. När jag målat gillestugan så såg jag ju fortfarande trappen upp och där var det inte målat. Så sagt och gjort ett par dagar senare hade även trappen och hallen fått sig ett gäng lager med vit färg och ytterdörren blev svart.

Sen drog äntligen renoveringen av vårt kök igång. Vi rev en vägg och hade helt plötsligt en öppen yta på över 70 m2. Med en vedspis med murstock i mitten. Vi levde och pratade inte om annat än detta kök. Tack och lov har vi en gäststuga ute på gården så vi kunde laga mat, men många hämt pizzor blev det. Vi började renoveringen i oktober 2008 och min make hade bestämt sig för att vara klar till jul. Men jag var lite mer realist och insåg att det nog skulle ta längre tid med tanke på att ingen av oss någonsin hade gjort något liknande. Mycket riktigt på julaftons morgonen hör jag det hammra i köket och där står älskade L. med ett förtvivlat uttryck i ögonen och han säger "Jag skulle vara klar idag!" Haha, ja, ibland blir det inte som man planerat.

Månaderna gick och köket växte fram. Jag fick min råspontvägg fast den hamnade i köket istället för i gillestugan. Mycket av planerna vi hade från början ändrades under resans gång och idag är jag väldigt tacksam över det.

Idag har vi bland annat över sju meter sammanhängade bänksiva, svart mosaik, råspont, en inbyggde musikanläggning och två platsbyggda hyllor som inte skulle vara där på den första planeringen.

När renoveringen äntligen var klar och vi fick inviga vårt kök i mars 2009 var jag överlycklig och det känns verkligen som oss. En blandning av nytt, gammalt, billigt och dyrt. Det som fattas nu är bara nytt köksbord och stolar, en soffa till myshörnan och ett gäng mattor. Men vi har bestämmt oss för att inte ha bråttom utan istället hitta det vi faktiskt vill ha så letande fortgår.

Men renoveringen tog inte slut där, har man börjat är det väldigt svårt att sluta och eftersom det regnade hela semestern hade jag en massa tid över. Alla våra tre sovrum på övervåningen fick sig en renovering light med färg på väggar och tak och när jag ändå höll på tog jag gästrummet i källaren också.

Sen var vi faktiskt nöjda i några månader. Men nu var allt på vår övervåning uppfrächat utom vår toalett. Så när hösten kom kände vi att vi gör en renovering light där inne också. Bara byta ut det lilla rosa kaklet som satt där och skåpluckorna var tanken.

Men det visade sig vara svårt att byta luckorna även fast det var IKEA. Så tillslut enades vi om att köpa ny inredning istället. Det blev liksom billigast så.

Vi använde oss av Faktum-köksskåp från IKEA med vit högglansig Abstrakt-lucka till. Vi bytte ut kaklet mot mosaik och satte även mosaiken på bänksivan. Stolt är jag då det är jag som satt upp det alldeles själv. Det var inte så svårt som jag trodde men det behövdes en hel del tålamod och envishet sen var det resten av väggarna som fick sig en uppfräschning med vit färg. Nu var det klart tänkte vi.

Men den gula plastmattan på golvet drog ner hela intrycket av allt vi gjort. Vad skulle vi göra nu? Ska vi verkligen kosta på att byta ut den också? Vi pratade med vår lokala färghandlare som berättade att det gick jättebra att måla på plastmatta. Yes! Det betydde att vi slapp slita ut den fula mattan i badrummet och istället målad vi mattan svart och nu var vi nöjda. Det som skulle ta en helg att fixa tog en och en halv månad. Men nu är vi riktigt nöjda med hela intrycket.

Så gick månaderna igen och vi började prata om vårt badrum i källaren som egentligen var det vi borde renoverat först. Men ingen av oss ville riktigt ta i det. Vi gjorde några ritningar men sen blev det liggande igen.

Efter nyår fick vi ett fantastiskt besked. Vi två ska bli tre! Och helt plötsligt blev det bråttom med renoveringen av badrummet. Men för att kunna göra badrummet är vi tvugna att göra om i hobbyrummet först och för att göra hobbyrummet var vi tvugna att göra om i tvättstugan, ett momen 22 kan man säga och allt handlar om ett gäng garderober.

Men nu tog vi tag i tvättstugan. Rev ut inredningen, målade väggarna vita och även här målade vi det gula plastgolvet men den här gången blev det ljusgrått. Beställde Pax-garderober från IKEA och på några dagar var tvättstugan i ordningställd. Det som tog tid var att få grejerna från IKEA. Annars hade vi fixat det på en helg.

Vi lät det sjunka in ett par veckor och nu har vi tagit tag i vårt hobbyrum. Flyttat om garderober, vi ska köpa några faktumskåp från IKEA och jag har hunnit måla några av väggarna vita och självklart kommer även här den gula plasmattan att bli ljusgrå. Uppfrächningen av hobbyrummet kommer göra att jag äntligen har någonstans att vara med mina pysselidéer. Om några veckor vet vi hur det blev.

Efter det ska vi orka ta tag i totalrenoveringen av vårt badrum och nu har äntligen idéerna börjat komma. Så det kommer bli en spännande vår.


Bilder kommer!

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg