Belysning i trädgårdens rum

Skabarafixa

Skrivet av SE

Publicerat för sen

Belysning kan förändra ett helt rum. Så gäller även för trädgården. Att inreda med belysning ute ger inte bara hög mysfaktor utan är också en trygghet att komma hem till i mörkret. 

Lagom till att det japanska körsbärsträdet blommade i våras var installationen av trädbelysningen klar. Himmel så vackert det är med belysta körsbärsblommor. Ljuset stod som ett trolskt skimmer runt trädet på kvällarna.

Förutom att det är en stor mysfaktor så är markbelysning även en trygghetsfaktor. Det lyser inbjudande. Det faktum att mörka vrår är upplysta gör att det känns tryggare att komma hem i mörkret.

Image title

Utan att för den skull vara elingenjör kan den som är lite händig fixa detta. Inkopplingen av elen kräver dock behörig elektriker, men allt annat kan du dra själv. Förvisso kan det kräva en del grävning att få ner elkablarna i marken.

Bolthi för trädgårdsbelysning

Grejorna är av märket Bolthi, som finns att köpa på t ex Harald Nyborg och Jula. Du plockar själv ihop de delar du vill ha och kan bygga ut i näst intill oändlighet. (Nej, jag är inte sponsrad för att tipsa om detta).

Det här med el är inte min grej, men i alla fall så är det en markspotlight med en 6 watts ledlampa. En transformator behövs också för belysning är på 12 volt. Ett skymningsrelä reglerar att belysningen tänds i skymningen och släcks i gryningen.

Image title

Alltihopa kopplas ihop i en Dribox, som är en fördelarbox för utomhusbruk, med lock. Här ligger anslutningarna väl skyddade mot väder och vind. Boxen finns i olika storlekar. På Dribox sida på nätet finns en film som visar hur det funkar.

Image title

Boxen är ju kanske inte så kul att ha synlig, det gäller att hitta nåt ställe att stoppa undan den på. Vi har fördelen att ha ett cementrör på vägen till trädet och kunde gömma ner boxen där. Cementröret är en del av prydnaden i trädgården och det står en vattenpump ovanpå den. Ingen kan ana vad som döljs därunder.

Image title

Den gamla vattenpumpen utgör ett smycke i trädgården.

Image title

Även efter att körsbärsträdet blommat ut förhöjer markbelysningen stämningen i trädgården och återger en fin silhuett av trädet.

Vill du slippa eldragning finns det även fina solcelsslampor att köpa såklart!

Här hittar du min hemsida med blogg: www.skabarafixa.com


Hälsningar Yvonne

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg