Höstplantering av gästbloggare

StyleRoom

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 5051 besök
Nedanstående inlägg är skrivet av StyleRoom medlemmen Jolly.
Är du duktig på att skriva eller vill bli intervjuad kring något område du brinner för? Då kan du bli gästskribent! Maila till johan(at)styleroom.se

Kanske vissa av er redan har planterat höstens prydnadskrukor, har ni inte gjort det så är det inte för sent och här kommer lite inspiration!

Det finns en stor mängd olika växter att välja mellan ute i plantskolorna/affärerna. Det viktigaste att tänka på är var växten ska planteras, kanske under tak där det inte regnar så mycket eller vid garageinfarten där den måste tåla lite mer regn och rusk. Frosttåliga och stabila växter är alltid ett säkert kort, men det behöver inte bli tråkigt för det!

Växter som är bra att använda är vinterbär, murgröna, alunrot, revsuga, plister, minienar och andra barrväxter, kärleksört och andra sedumsorter, prydnadskål, silverek, silvergirland, berg/curryeternell, ljung, höstaster och vissa prydnadsgräs. Det finns mycket mer än dessa att välja på så det är bara att ta fram fantasin och komponera efter växternas färg, bladformer, storlek på krukan osv.
Prydnadskål är vackert och populärt men bör placeras på ett lite torrare ställe, den ruttnar lätt av för mycket vatten men tål några minusgrader.
Vissa växter kan vara känsligare mot frost beroende på var i landet man bor, det går att skydda dom lite med granris eller så får man välja något tåligare.

När man planterar krukan ska man sätta växterna tätt, glesa planteringar är inte snyggt. Prydnadsväxter i kruka behöver dessutom inget större växtutrymme, så det gör inget att de sitter tätt. Se till så att rotklumparna inte kommer för högt i förhållande till krukans kant, de kan då "frysa upp" och då lyfter sig hela planteringen i krukan. Krukan måste vara frosttålig annars spricker den.
Vattna igenom rejält, placera krukan där du vill ha den och njut!Här är en färgglad och snygg kombination från SR-medlemmen sofiaa.


En enkel liten installation från Clareli.


En riktig proffsplantering från Odla.nu!

 
Senare i vinter kan man plocka bort de växter som frosten tagit och fylla upp tomrummet med granris, mossa, knotiga grenar, vackra stenar, kottar, julpynt eller en liten ljuslykta. Tänk alltid på brandrisken så fort levande ljus används på något sätt, även utomhus!
På våren när det är dags att plantera om krukan går det utmärkt att sätta tex kärleksört, alunrot, plister och flera andra i den vanliga rabatten!

Höstväxternas latinska namn (de som nämnts ovan):
Vinterbär (Skimmia japonica 'Rubella')
Murgröna (Hedera helix)
Alunrot (Heuchera, flera sorter)
Revsuga (Ajuga reptans
Rosenplister (Lamium maculatum)
Kärleksört (Hylotelephium telephium)
Eternell (Helichrysum thianschanicum 'Weisses Wunder'/ H. italicum)
Klockljung (Erica tetralix)
Höstaster (Aster novii-belig)
Silvergirland (Calocephalus brownii)
Gräskalmus (Acorus gramineus 'Ogon')
Froststarr (Carex albula 'Frosted Curls')
Prydnadsen

/Jolly

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg