Bandslipmaskiner, design och drift

alanpoe

Skrivet av SE

Publicerat för sen

Slipning är det sista steget i produktbearbetningen. Det är nödvändigt att jämna ut oegentligheter på arbetsstyckets yta, samt att minska grovhetsindex. För dessa ändamål används en slipmaskin av remtyp.

Konstruktion av bandslipmaskiner

Denna typ av utrustning används tillsammans med traditionella skivslipmaskiner. Skillnaden mellan dem ligger i möjligheten att välja kornstorlek på arbetsytan och ett större bearbetningsområde.

Det huvudsakliga bearbetningsmaterialet i maskinen är ett slipband som är installerat på en speciell spännanordning. Överförd rotation med drivhjul bandslip  från en elmotor till en drivaxel driver remmen. Slipning med remutrustning sker genom kontakt mellan arbetsstycket och en rörlig yta.

Spårkvarnen kan användas för bearbetning av trä, metall och plast. Obligatoriska komponenter i strukturen:

  • Trumsystem. Den består av en drivaxel och flera drivaxlar. Ett arbetsband är installerat på dem;

  • Säng. Designen beror på materialet som bearbetas. För träprodukter används ett lättviktsschema. Vid slipning av metallarbetastycken är det nödvändigt att ge en bra indikator på stabilitet, därför måste sängen vara massiv;

  • Spänningssystem. Huvudfunktionen är att säkerställa korrekt spänningsgrad för smörjbandet. Obligatorisk oavsett typ av maskin - hushålls- eller industriell bearbetning. Med dess hjälp ändras avståndet mellan rullarna, vilket resulterar i att tejpen sträcks;

  • Elektrisk del. Består av en elmotor och en styrenhet. Dessutom används ett system för att ändra antalet varv. Oftast implementeras denna mekanism i remslipmaskiner med hjälp av en remdrivning.

Dessutom måste utrustningen vara försedd med åtgärder för säker drift. Dessa inkluderar en skyddande transparent skärm som ligger i bearbetningsområdet, ett system för tvångsstopp av elmotorn vid fel på maskinen.

Avfall (spån och damm) tas bort med hjälp av ett integrerat eller plug-in avgasventilationssystem. För hushållsmodeller är dess närvaro valfri, eftersom arbetsmängden är liten och maskinen kan rengöras manuellt.

Rekommendationer för val av maskinmodell

Ett av de avgörande stadierna i behandlingen är valet av en specifik modell av en slipmaskin av remtyp. Dess design och tekniska parametrar beror helt på egenskaperna hos de bearbetade arbetsstyckena - tillverkningsmaterialet, storleken och längden på slipningen.

För hushållsbehov kan du använda en enkel bordsskiv. De har en drivmotor som är direkt ansluten till drivaxeln, utan att använda en växellåda. Detta gör att du kan minska maskinens dimensioner. Därför görs de ofta stationära. Dessutom kan ett block med en fungerande disk installeras. Tack vare denna design blir det möjligt att samtidigt slipa och slipa arbetsstycket.

För att välja den optimala modellen för bearbetning, rekommenderas att vara uppmärksam på följande egenskaper hos bältesutrustningen:

  • maximal rembredd. Slipområdet beror på detta. Materialets slitstyrka påverkas av dess längd;

  • slipriktning - horisontellt eller vertikalt. I vissa modeller av maskiner finns det ett block, för att ändra positionen för bearbetningsblocket. Men för billiga maskiner är denna funktion inte tillgänglig;

  • bearbetningsparametrar - rotationshastigheten för bandet installerat på spline slipningsenheten;

  • Kontakthjul bandslip;

  • elmotorkraft.

För att öka kvaliteten på behandlingen installeras punktljuskällor. De är monterade på ett flexibelt rör, vilket gör det möjligt att ändra armaturens läge beroende på delens storlek.

Bordsmodeller måste monteras på en förberedd säng. Många tillverkare erbjuder färdiga mönster med den extra funktionen att förlänga skrivbordet. Detta gör att du kan öka de maximala måtten på arbetsstyckena för slipning.

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg