Planering av kök

annastenberg

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 9130 besök


Image title

Image title

Image title

Image title

Image title

Image title

Image title

Image title

Att planera kök är verkligen roligt! Och tidskrävande! För vem vill svära över ett kök som inte är funktionellt!? Här är mina bästa tips!


Vad gör du i köket? Frågan kan verka konstig men köket kan vara ett värdehöjande statussymbol som aldrig används för matlagning till en plats som genererar mat, bak, prat, läxläsning och umgänge! 

Ställ dig många frågor! Besvara dem och prioritera dem sedan. Är ni flera i bostaden så synkar ni era svar och gör en gemensam prioriteringslista. Lagar du mat? Bakar? Använder du många köksmaskiner? Har du bråttom på morgonen? Är ni många som hjälps åt i köket? Brukar du storhandla? Sopsorterar ni? Vart är det trångt i nuvarande köket?

Hur gör du? När du har bråttom på morgonen vill du ha alla hjälpmedel för frukost nära till hands. Gjutjärnsgrytan kan stå lite längre bort. Gör en grov skiss med en spis, diskho, matplats och arbetsbänk och rita in vad du vill ha nära till hand för respektive "rubrik". På så sätt kommer funktionerna att växa fram och det blir lättare att placera ut dem i köket.

Vad finns det att ta hänsyn till i det befintliga köket? Gas, vatten, avlopp, dörrar, fönster och el. Det mesta går att förändra men rita ut vart det finns i rummet lite grovt på en skiss och se hur det sammanfaller eller krockar med vad du gör i köket och hur du gör det?

Mät rummet exakt. Sedan är det bara att börja rita för hand eller med ett program. Tänk funktionellt. Att skapa stilen kommer i nästa skede. Var inte rädd för att göra om eller i varje fall göra flera förslag att jämföra med varandra. Att låsa sig på ett förslag redan nu kan leda till efter- klokskap och det är ett kök på tok för dyrt för !


Hitta stilen. Att följa stilen och byggår på huset i övrigt är mitt bästa tips. Bänkskivan spelar stor roll för utseendet. Granit och marmor i mörkare färger är mina favoriter. Jag undviker tapet i köket men har det gärna vid matplatsen. Sök inspiration överallt för att ringa in din stil- naturen, restauranger, vänner, tidningar, butiker, utställningar, bloggar...


Köket måste vara lättstädat och tåligt. Var det innebär beror ju på om man styckar i köket eller bara värmer lådor. Jag vill ha några fina eller praktiska saker framme men mest rena ytor. Granit är lätt att hålla rent. Trä är fint men jag skulle inte vilja olja in allt som oftast och laminat får fula repor. En vanlig, stor diskbänk är fint om man inte vill kombinera med en porslinsho.

När du har handlat måste det finnas en avställningsyta för kassarna så att du smidigt får in allt i kyl, frys och skafferi. Den ytan använder du även när du dukar fram för att slippa springa fram och tillbaka med öppen dörr. Här sparar vi energi och steg...

Är ni många i hushållet eller har du ofta många gäster? Då kan det vara värt att köpa två diskmaskiner och installera dem på var sin sida om diskhon! På så sätt slipper du högar av disk stående framme i väntan på att "klarknappen" skall lysa!

Förvaring är såklart viktigt. Ett skafferi måste vara överskådligt oavsett om det är en walk- in variant, skåp eller lådor. Hyllorna måste vara grunda i ett skafferi eller skåp så att du ser vad du har hemma och maten inte blir för gammal i något hörn. Jag förespråkar lådor till det mesta man använder i köket! Det blir bättre ordning och bättre ergonomi. Undvik gärna städskåp i köket och flytta det nära tvättstugan istället.

En vedeldad spis eller kamin är supermysigt och praktiskt när strömmen går!

Välj fläkt efter kökets storlek!

Många eluttag! Göm några i skåp och skafferi för micro, kaffebryggare och saker som skall laddas.

Tänk igenom säkerheten för barn och djur en extra gång. När det gäller barn så är det också kul att ha tillräckligt stora ytor för att kunna förbereda mat och baka tillsammans!

Som i alla rum behövs det många källor till ljus. Att få bra lyse över arbetsbänkar (utan att du skuggar dig själv) tycker jag är allra viktigast! Vi har valt olika sorters belysning för att få ett bra ljus. Till exempel spottar i porslinshållare i taket som tänds direkt, mysbelysning i fönstret, stark lampa i fläkten, lysrör ovanför arbetsytorna som sitter under skåpen och energilampa över köksbordet där det hänger en låg lampa som koncentrerar ljuset på maten och oss runt bordet men inte på disk och kladdet på spisen.


Lantliga stilen

Ikeas kök är bra. Jag hade gärna haft ett Lidhults- eller Tibrokök men man får rätta mun efter matsäck... För att få en mer platsbyggd och gammaldags känsla bytte vi ut alla täcksidor (skåpssidor) mot pärlspont. Genast blev intrycket mer genuint! Råspont skulle kunna fungera för att ge en mer rustikt känsla. Lamplister, krönlister och socklar byttes även de ut mot lokalt sågade varianter. Tänk på att du skall kunna plocka bort sockeln för att kunna kolla ledningar och städa. Köket hade fått en ännu mer platsbyggd karaktär om vi dessutom lagt en täckskiva mellan varje skåp.

Använd gärna fina saker och arvegods istället för att bara låta dem gömmas i ett skåp.

Bygg in vitvaror.

Lämna lite luckor i den fasta inredningen för att kunna fylla ut med praktiska loppisfynd! Lämna stora luckor om du redan fyndat en köpmansdisk eller något annat fantastiskt fint och praktiskt!

Gärna panel av något slag, kakel, klinker och porslin men undvik tapet där du lagar mat. Tänk en extra gång innan du skaffar utanpåliggande socklar. Jättefint! Men vart skall fötterna få plats? Risken är att du böjer dig över bänken och får ont i ryggen eller översträcker dina knän! Dessutom behöver diskmaskinsluckan plats för att fällas ner.

Ett skafferi är härligt och kan även rymma extra frys för oss lantisar som storhandlar och storkokar. Tänk på eluttag för t ex vattenkokare och micro så du slipper ha det framme på arbetsbänken.


Tja, det var nog allt!

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg