Röka fisk och kött hemma är busenkelt!

evacarlsson

Skrivet av SE

Publicerat för sen

Image title

Vad är en rökgryta?


Har man inte möjlighet eller lust att bygga ett eget rökeri, så är en rökgryta helt suveränt. Det blir otroligt gott, är enklare, och tar mindre plats! 


Allt från himmel till jord går att röka i rökgrytan. Det är enkelt och resultatet kan bli himmelskt gott! Strö bara träspån i botten på grytan, lägg den medföljande kastrullen ovanpå med vatten eller buljong i. Sedan lägger man bara pannan på detta med det som ska rökas.


Grytan fungerar utmärkt till alla sorters spisar och även på grillen utomhus. För att kunna precisera tillagningen optimalt är rökgrytan utrustad med en termometer och en rökventil. Rengöring är enkelt då grytan har en non stick-yta. Att röka tex en kyckling i denna rökgryta tar bara en timme!


Saltning och rimning
Både varmrökning och kallrökning kombineras ofta med saltning. Även denne kan göras på olika sätt där man antingen torrsaltar eller rimmar, dvs gnider in det som ska rökas med salt. Man kan också göra en saltlake/saltlag där vatten och salt kokas ihop och kyls. Därefter låter man det som ska rökas ligga däri under ett par dygn.


Recept på rimlag för rökning
1 liter vatten
1 dl salt
1 msk socker


Gör så här: Häll ner socker och salt i vattnet. Rör tills det löst upp sig. Låt det som ska rökas ligga i rimlagen i 4-5 timmar. Se till att vätskan täcker.

Image titleUnder våren ska jag röka mycket fisk; aborre och lax. Ska även ge mig på fläsk. Det ska bli riktigt roligt och spännande! Lycka till du med, och berätta gärna hur det går!

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg