Det verkar som ett par stycken gillade mitt inlägg om LED-lister till kök, trappa och garderob. Eftersom jag är intresserad av smarta hem och kopplar rätt mycket LED-lister och LED-strips i profiler så tänkte jag att jag kan skriva ett till inlägg på just detta ämne som är lite mer tekniskt.
Vad är det, hur köper jag och hur monterar/installerar jag LED-lister?
LED-lister är ett samlingsnamn för linjär belysning som byggs ihop med hjälp av LED-strips och LED-profil. En LED-list är en flexibel ljuskälla som kan måttanpassas efter behov. Likaså kan ljusfärg, ljusstyrka, kvalitet och styrning av ljus helt och hållet skräddarsys efter vilket typ av projekt det gäller. Beroende på val av LED-profil (aluminiumprofil) samt hur man önskar att ljuset ska vara så kan man installera och montera LED-lister på flera olika sätt. Några exempel på detta är: inomhus, utomhus, gömd bakom kanter, utanpåliggande eller infällt. Dessutom kan man hitta profiler som är vinklade, runda, raka osv.
Du kan köpa en LED-list färdig med alla komponenter klara, men jag rekommenderar att du ser över möjligheten att välja komponenter själv för att få ett högkvalitativt och professionellt resultat. Det är enkelt att välja ut en LED-strip, en profil och driver/styrdon precis efter hur man själv vill ha det. Det viktiga är att ni förstår konceptet av att en LED-list är en LED-strip (flexibel ljuskälla) som monteras (dubbelhäftande tejp medföljer alltid) i en aluminiumprofil (LED-profil) som sedan kopplas till en driver/transformator som omvandlar starkström till lågström. Detta gör det även säkrare att koppla jämfört med andra belysningsformer och armaturer.
Vad bör jag tänka på gällande LED-strip och vilken typ av LED-strip är bäst?
När du ska välja LED-strip så finns det en hel del olika grejer att tänka på. Först och främst borde du bestämma dig för ljusstyrka. Om vi förutsätter att du
väljer en 24 Volts LED-strip (standard) så skulle man kunna översätta ljusstyrkan förenklat enligt nedan:
4-10W/m - Låg ljusstyrka - Dekorationsbelysning (utomhusbelysning, trappbelysning, garderobsbelysning, socklar osv)
15W/m - Mellan ljusstyrka - Funktionsbelysning (hyllbelysning, köksbänksbelysning, arbetsbelysning)
20W/m - Hög ljusstyrka - Allmänbelysning (takbelysning)
Egentligen mäter man ljusstyrka i lumen och lux, men tabellen ovan ger ett gott riktmärke för vilken LED-strip du behöver.
Sen kan du tänka lite på IP-klass, välj den som passar vart LED-stripen ska sitta (inomhus: IP20, utomhus: IP62, vattentät: IP67-IP68). Ljusfärgen behöver du även ta hänsyn till och de vanligaste alternativen är 2700K (extra varmvitt ljus), 3000K (varmvitt ljus) eller 4000K (normalvitt). Är du osäker så rekommenderar jag att du väljer 3000K eftersom det passar de flesta hem och bostäder. Tänk på att om du önskar hög kvalitet på ljuset så bör du välja ett företag/leverantör med högt anseende. Går du till närmsta alltiallo-butik så får du ofta sämre kvalitet än om du går till en specialiserad leverantör av LED-lister och LED-strips (exempel på bra leverantörer är: Xcen, Ljuskoncept, Hide-a-lite osv). Sen är det egentligen bara att beställa hem efter de mått och antal LED-strips som du önskar.
1. LED-strip, 2. LED-list (LED-strip i profil), 3. Transformator/Driver, 4. Fjärrkontroll
Vilken aluminiumprofil (LED-profil) ska jag ha och varför ska jag köpa en profil ens?
Slutresultatet blir alltid bättre med en aluminiumprofil/aluprofil eller LED-profil. Ljuset blir jämnare och du slipper fula prickar och reflektioner från enskilda dioder. Med en LED-profil (aluminiumprofil) får din LED-list en ordentlig finish och känns mer som en armatur snarare än en tejpbit. Dessutom blir montering och installation både mer enkel och stabil vilket gör att din belysning håller längre. Profilen skyddar din LED-strip från damm, vatten och stötar som alla kan göra att din ledlist slutar fungera. En sista fördel är att du kan välja en profil som kan hjälpa dig uppnå det ljus som du önskar. Exempelvis så kan du köpa profiler för infällnad som du kan bygga in i inredning, tak och väggar. Eller varför inte köpa en som är rund eller trekantig så att du kan vinkla ljuset.
Sammanfattning: En LED-list är en LED-strip monterad i en LED-profil (aluminiumprofil). Det är enkelt att köpa och sätta ihop sin egen LED-list så länge man har koll på vad alternativen är. Denna lilla guide hanterar inte ljusstyrning eftersom det finns hundratals olika typer av styrning man kan välja på. Är du osäker på vad du behöver eller ska köpa när det kommer till LED-lister, LED-strips och profiler så finns det företag/säljare som hjälper dig kostnadsfritt med detta. Bara att ta kontakt med dessa och skicka in en skiss eller ställa frågor som är relevanta för just ditt projekt.