Veckans inredningstips: Gör en proffsig moodboard

Rattfeldt

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 3828 besök

Skapa en visuell känsla. 

En moodboard är ett slags kollage för att visuellt visa en design. 

Syftet med en moodboard är att skapa en känsla för det rum du vill inreda. Genom att sätta samman färger, texturer, möbler och ibland även en planritning kan en moodboard förmedla hur du vill möblera och vad du vill uppnå för stil – ofta för att övertyga andra i familjen men även för din egen planering.

Image title

Du kan göra en mooadboard digitalt på datorn eller genom att samla ihop fyskiskt material som t.ex. tygprover, tapeter, färgkartor, inspirationsbilder och föremål, etc. 

Föredrar du att göra en digital mooadboard samlar du materialet på nätet och sätter ihop till ett inspirationskollage. Exemplet ovan visar en variant av moodboard för ett vardagsrum som gjorts digitalt. Det kräver viss datorkunskap och skicklighet för att få till det bra, vi rekommenderar därför att göra en fysisk moodboard precis som professionella inredningsarkitekter oftast gör. 

Image title

En fysisk moodboard presenteras ofta på en kapaskiva av skum men det är inte nödvändigt alls – huvudsaken är att uppnå syftet; att skapa en känsla. Det går alltså lika bra att lägga ut materialet på ett pappersark, på en bricka, på bordet eller på en skiva. En bra idé är också att fotografera moodboarden när den är färdig. 

Bestäm dig för en grundidé, utgå t.ex. från en basfärg och addera sedan accenter, kontraster och nyanser. Använd det du har hemma, det kan vara allt från ett nagellack, en ask eller ett smycke till ett kuvärt, ett blomblad eller ett klädesplagg, m.m. Kollaget på bilden ovan visar en grafisk inredning, med ljusa inslag i vitt, creme och trä som kompletteras av starka kontraster i svart och grått. 

Inspiration hittar du t.ex. i magasin, i möbelkataloger, på Internet och i böcker. Börja samla ihop material för din drömstil och gör ett moodboard så har du något att hålla fast vid när du sedan ska inreda ditt hem. Läs mer om hur du hittar din stil här.  


Stort lycka till! 
XX, Rattfeldt & Co


Rattfeldt & Co är en kreativ studio med lång erfarenhet inom inredningsbranschen och drivs av design- och inredningsexperten Jeanette Rattfeldt. 

Få inspiration, nyheter och uppdateringar genom att följa oss och vår studio på: FacebookInstagramBlogg.


Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg