Veckans inredningstips: Planering av rum

Rattfeldt

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 4509 besök

Möblera utifrån rätt förutsättningar. 

Utifrån dessa fem enkla steg kan du göra en egen planritning som dels gör det enklare att komma igång med ditt inredningsprojekt men som även ger en tydlig plan hur du bäst möblerar rummet. 

Image title

1. helhetsuppfattning

Observera det rum du tänkt inreda, gärna omöblerat för att börja med en "vit duk". Hur faller dagsljuset in, finns det fasta delar som inte kan flyttas (kakelugn, toalett, inbygd garderob, etc), är det extra mörkt i något hörn, finns det trånga utrymmen, hur är takhöjden..? 

2. Behovsanalys

Skriv ner önskemål, drömmar och funktion som behövs för att rummet ska fungera optimalt. Vilka kommer vistas i rummet? Ta hänsyn till alla i familjen, djur, barn, umgänge... Vad ska rummet användas till, hur ska det användas och när på dygnet?  Ta extra god tid på dig att planera våtrum. Läs mer om köks- och badrumsrenovering här.

3. RITNING

Gör en skiss av rummet. Mät upp ytorna och gör en enkel ritning av rummets innermått sett ovanifrån. Förslagsvis motsvarar 1 meter i verkligheten 2 cm på papperet. Markera även ut var fönster, väggfasta möbler och andra befintliga installationer finns. 

3. Konkritesera

Fundera på vilken typ av möbler som får plats på ytan utifrån behoven. Ett litet rum där många ska vistas och med lite naturligt ljusinsläpp mår troligen bäst av en ljusare färgskala och en luftig stilren möblering. Ett större rum med stora fönster behöver istället tydliga grupperingar av möbler, s.k. rum i rummet, för att få ett harmonsikt intryck. Tänk även igenom frågor som t.ex. om det behöver vara tåliga material på möblerna, vilken budget du har och vilken stil som passar in med huset och övrig inredning, etc? 

5. Färdigställ

Nu när du har alla fakta samlade, du har en övergripande plan och en ritning över rummet kan du först börja att rita ut var större möbler och belysning ska placeras i rummet. Därefter planerar du in mindre möbler och detaljer. Det är viktigt att även få in naturliga flöden och fria ytor i rummet för att göra det tilltalande och balanserande. Tänk även på att kombinera praktiska lösningar med inslag av trivselfaktorer. 

Självklart ska du även ta hänsyn till din egen stil och smak. Läs mer om hur du hittar din stil här.

Stort lycka till! 
XX, Rattfeldt & Co


Rattfeldt & Co är en kreativ studio med lång erfarenhet inom inredningsbranschen och drivs av design- och inredningsexperten Jeanette Rattfeldt. 

Få inspiration, nyheter och uppdateringar genom att följa oss och vår studio på: FacebookInstagramBlogg.

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg